Welke wijn drink je met sinterklaas snoep?

Over een paar dagen is hij dan eindelijk hier, Een avond vol plezier, Het is de verjaardag van onze lieve sint, Het lievelingsfeest van ieder kind. Weet je wat het allerleukste is aan deze tijd? En nee, het is niet alleen alle gezelligheid. Ik heb het natuurlijk over al het snoepgoed, In de winkels in overvloed. Maar welke wijntjes drink je bij al deze lekkernijen? Zijn het die verrassende flesjes uit Bulgarije? Of gaan we toch voor een glaasje zoet? Dat past wel bij die smaken van al het suikergoed. Lees maar snel verder wat wij bij elk sinterklaashapje drinken, Daar kunnen we onze glazen wel op klinken!

Speculaaskruiden

De meeste Sinterklaas snacks zijn gemaakt met speculaaskruiden. Van simpele speculaaspoppetjes, tot pepernoten. En van kruidnoten tot tai tai koek. Je kunt echt alle kanten op met speculaaskruiden. Bestaande uit: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, gember en witte peper. Deze combinatie biedt een smaakexplosie in je mond en roept bij mij direct associaties op met de feestdagen.

Welke wijn past nu goed bij dit kruidige mengsel? Als je voor een zoete wijn wilt gaan, is het leuk om een Hongaarse Tokaji te proberen. Echt bekend zijn deze wijnen niet, maar de kwaliteit ervan ligt altijd erg hoog. De wijn wordt gemaakt van de furmint druif (een Hongaarse inheemse druif) en heeft een rijpe afdronk van honing en walnoot. Die staat dus sterk in zijn schoenen naast de speculaaskruiden. Wie toch voor een wat lichter drankje wil gaan, kan ook een bubbeltje erbij schenken. Een prosecco die wat droger is, of een Moscato d’Asti voor de kleine zoetekauw. Zo neutraliseer je de sterke smaken uit het snoepgoed en kun je uiteindelijk meer snoepen. Win-win dus!

Chocoladeletters

Een van de leukste en makkelijkste cadeautjes om tijdens Sinterklaas te geven is een chocoladeletter. Hoewel je natuurlijk zoveel verschillende smaken chocolade hebt, is er een specifieke wijnsoort waar we direct aan moeten denken bij deze sintsnack. En dat is port. Er bestaat geen betere wijnspijs combinatie dan port en chocolade. Twijfel daarom niet te lang en koop dit fles rood geluk bij je voorraad chocoladeletters.

Amandelspijs

Wie geen fan is van chocolade zou vast wel eens een banketletter hebben gekregen met Sinterklaas. Een lange gebakken staaf gevuld met amandelspijs. Hoewel je op moet passen dat je niet te veel zoet met zoet combineert, kun je je amandelspijs heerlijk combineren met een glaasje sauternes. Een Franse dessertwijn uit de Bordeaux. Maar omdat amandelspijs best vettig en zwaar kan zijn, kun je ook hier kiezen voor een mousserende wijn. Het beste kun je dan kiezen voor een lichtzoete variant (kijk voor demi-sec op de fles) of een Moscato d’Asti die van zichzelf al licht zoet is.

Kortom: welke wijnen zijn het lekkerste met verschillende Sinterklaassnack? Aangezien de meeste snacks lekker zoet zijn kun je altijd gaan voor een moscato dessertwijntje. Bijvoorbeeld een Hongaarse tokaji of een Franse sauternes. Voor wie het toch in een lichter wijntje wil zoeken, kan het best gaan voor een demi-sec bubbeltje of een Moscato d’Asti.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl