Doos Wijn Club: Geen gewone proeverij in Hemel en Aarde

Op zondag op 2 juli organiseerde Dominique, eigenaar van Doos Wijn, een waanzinnig event in restaurant Hemel en Aarde. Een betere locatie voor een vernieuwende wijnproeverij dan restaurant Hemel en Aarde kun je bijna niet vinden. In de ruimtelijke kamer met royale plafondversiering waan je je echt in een culinair paleisje. Hier konden gasten alle wijnen van Doos Wijn proeven, waar natuurlijk echte toppertjes tussen zaten. Maar dat was niet alles; er waren ook exclusieve seminars en intieme tastings om de ervaring helemaal af te maken. AndGrapes mocht hier bij zijn.

Dat Dominique meer had verzorgd dan alleen een paar flesjes wijn in een koeler maakte het een interactieve proeverij. Het heeft namelijk erg weinig zin om wijn te proeven als je niet weet waar je op moet letten. Om dit probleem te dekken, heeft Dominique gezorgd voor een aantal experts die alles konden vertellen over de wijn en waar je op moet letten bij wijnproeven.

Op reis door Noord-Italië

We begonnen de middag al goed met een seminar in de gewelfde wijnkelders van Hemel en Aarde, gegeven door Natalia Fabrizzi. Zij nam ons mee op een reis door Noord-Italië aan de hand van acht prachtige wijnen van wijngaarden Tenuta Cucco en La Raia. Beginnend bij de frisse witte stijlen van de DOCG-regio ‘Gavi’ bouwden we langzaam op naar de stevigere rode Barolo’s. Natalia vertelde alles wat we moesten weten over de wijnen. Van de unieke kenmerken van de gecertificeerde regio tot hoe je precies een wijn moet proeven. Zo liet ze zien wat de kleur van de wijn betekent en welke aroma’s je kan ruiken en proeven in het glas. Het hoogtepunt van de proeverij? Een prachtige magnum Barolo Ceratti uit 2016 van Tenuta Cucco, een van de wijngaarden van het wijnhuis. Nadat we alle acht wijnen aandachtig door hadden genomen kon het echte werk beginnen: de proeverij van alle andere topwijntjes van Doos Wijn in het hemelse restaurant.

Proef en beleef

Ingedeeld op smaakprofiel stonden de wijnen klaar, van mousserend naar licht fris, naar rond wit, om vervolgens bij stevig rood te eindigen. Op deze manier was het niet blind proeven, maar kon je de verschillende wijnen van Dominique optimaal beleven. Bij deze grote proeverij werd je niet zomaar aan je lot overgelaten; elk uur werd er in de bar van het restaurant een proefworkshop gegeven door verschillende sprekers. Ideaal dus als je nieuw bent in de wijnwereld. En had je even genoeg van al die wijntjes? Dan kon je altijd een lekker hapje bestellen van The Dutch Chefs. De wijntjes waren enorm divers en kwamen van overal vandaan, van de meest bekende grote Italianen tot verstopte en onbekende Tsjechische pareltjes. Alles stond klaar.

Meer leren?

Later op de middag was er zelfs nóg een seminar, gegeven door wijnexpert Chantal de Jong, over alternatieven voor de populaire druif sauvignon blanc. Dit is misschien wel een van de meest populaire druiven, al helemaal op het terras in het zonnetje. Maar er zijn zoveel meer wijntjes die net zo lekker fris zijn en Chantal wist hier alles over te vertellen.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl