Nederlandse wijn, kan niet wat zijn? - Zuid-Limburg

Hoe is jouw ervaring met Nederlandse wijn? Ik zal eerlijk zijn: ik had niet zo’n hoge pet op van gefermenteerd druivensap van Hollandse bodem. De wijn die ik kende was hard, wrang en zuur – zeg maar gerust: ronduit vies. Tot nu.

De tijd van vieze Nederlandse wijn is namelijk voorbij. Nederlandse wijnbouw zit in de lift. Op steeds meer plekken in Nederland worden wijngaarden aangeplant – en in die wijngaarden wordt serieus goede wijn gemaakt. Dankzij de steeds warmere zomers in Nederland worden de druiven nu wél rijp.

Zo duur!?

Een veel gehoord bezwaar tegen Nederlandse wijn is de prijs. Het is allemaal zo duur! Tja, we zijn Nederlander en zitten graag voor een dubbeltje op de eerste rang. Niet doen! Wijn maken in Nederland kost gewoon meer dan wijn maken in Chili. Punt. Steun de Nederlandse wijnboer en vertel straks trots aan je kleinkinderen dat jij je steentje hebt bijgedragen aan het groot maken van de Nederlandse wijn. Daar worden we allemaal beter van.

Genieten op z'n Limburgs

De bakermat van de Nederlandse wijn vind je in Limburg – en dan vooral in Zuid-Limburg. Daar zijn de meeste wijnstokken aangeplant. Dat is niet zo gek. In het zwoele zuiden is het nu eenmaal net wat warmer dan in de het koele noorden. Bovendien biedt het glooiende heuvellandschap bescherming tegen nachtvorst en stelt het de wijnboeren in staat om de druiven optimaal van de zon te laten genieten. Die heuvels die doen denken dat je in het buitenland bent zijn dus niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook nog eens functioneel!

Het oudste en bekendste Nederlandse wijnhuis is De Apostelhoeve, net buiten Maastricht. Als je er nog niet bent geweest: stap dan snel in de auto of de trein. Bovenop de heuvel vol wijnranken vind je in dit prachtige wijnhuis een mooi proeflokaal waar je de prachtige witte kwaliteitswijnen van De Apostelhoeve kunt proeven. Wedden dat er een doosje mee naar huis gaat?  

Ook zeer de moeite waard is wijngaard St. Martinus in Vijlen. Dit is het grootste wijnhuis van Nederland, met niet alleen mooie witte wijn, maar ook verrassend goede rode wijnen. Last but not least Domein Hulset, vlakbij Vaals. Dit bruisende wijnhuis heeft zich helemaal toegelegd op het maken van mousserende wijnen. En dat doen ze niet onverdienstelijk: hun wijnen doen niet onder voor menig Champagne. Mocht je te diep in het glaasje hebben gekeken, geen probleem: bij Domein Holset kun je overnachten. Je roes uitslapen tussen de druiven, dat wil toch iedereen?

Nederland: land van klompen, tulpen en.. wijn! Wen er maar aan.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl