Wat is de meest verbouwde wijndruif ter wereld?

Over de hele wereld bestaat ongeveer 6.5 miljoen hectare van onze grondoppervlakte uit wijngaarden. Om even een beeld te schetsen: dat is dus ongeveer anderhalf keer Nederland. Een hele hoop druivenstokjes dus! Maar welke druif wordt hiervan het meest aangeplant? Er kan er maar één de winnaar zijn…

De meest verbouwde witte druif

Voor witte wijn is de winnaar, en dus de meest verbouwde witte wijndruif ter wereld: chardonnay! Voor degene die niet hadden verwacht dat de chardonnay zou winnen; vaak wordt de naam van de druif niet eens op de fles genoemd omdat het zó vanzelfsprekend is dat de wijn uit chardonnay bestaat. Denk bijvoorbeeld aan een Chablis, of een witte Bourgogne. Ja, deze zijn áltijd chardonnay. Het geheim van deze druif? Hij groeit heel makkelijk op bijna elke grondsoort. Een beetje oneerlijke concurrentie dus.

Wist je dat…

Tot 2010 was het een redelijk onbekende druif die op nummer één stond als meest verbouwde druif. Hoewel zijn positie elk jaar blijft schommelen, staat hij altijd nog verrassend hoog in de ranglijst. Ik heb het over de lokale Spaanse druif Airén. Deze druif staat bekend om zijn frisse, maar neutrale smaak. Je proeft vooral aroma’s als peer, citroen en appel. Daarnaast kun je lichte tonen van amandel of banaan proeven. Dit maakt de wijn perfect als borrelwijn, met een lekker licht kaasje als manchego.

 

De meest verbouwde rode druif is…

De all-time winner van de categorie ‘meest verbouwde druif ter wereld’ is: cabernet sauvignon! Dit is een natuurlijke kruising van de druiven cabernet franc en sauvignon blanc. Al in de 17e eeuw werd deze druif megapopulair in de Bordeaux, een van de bekendste wijnstreken ter wereld. Niet zo gek dus dat dit dan ook de meest verbouwde druif is geworden. Vaak zien wijnkenners merlot aan voor de cabernet sauvignon, omdat ze qua smaak enorm op elkaar lijken. Toevallig ook geen onbekende druif.

 

De cabernet sauvignon heeft een erg volle body met sterke aroma’s van zwart fruit (denk aan zwarte kersen of zwarte bessen). Maar ook gebakken specerijen en cederhout zijn karakteristiek voor deze internationale druif. Perfect voor bij een mooie rode biefstuk van de barbecue, of bij gegrilde paddenstoelen voor de vegetariërs onder ons.

 

Een applausje voor de underdog!

Allemaal leuk en aardig al die honderdduizenden hectare aan dezelfde druivensoorten, maar populariteit zegt natuurlijk niets over persoonlijke voorkeuren! We moeten dus vooral ook blijven denken aan de underdogs van de wijndruiven. Wat is jouw favoriete underdog-wijn? Laat het ons weten!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl