Kerstdiner inspiratie: welke wijntjes kun je met welke hoofdgerechten schenken?

Nu de Sint ons land weer heeft verlaten is het de hoogste tijd om ons helemaal te focussen op het kerstdiner dat er aan gaat komen. Of je nu een indrukwekkend diner wilt neerzetten voor je familie of dat je het laagdrempelig gaat vieren met je vrienden, lekker hoeft nooit ingewikkeld te zijn. In deze serie helpen we je met het samenstellen van het beste kerstmenu. Uiteraard kun je het beste indruk maken door daar bijpassende wijnen bij te schenken! Lees dus snel verder welke flessen je in huis moet halen bij deze hoofdgerechten.

Kaasfondue

De feestdagen draaien om gezelligheid, warmte en samenkomen met vrienden en/of familie. Er is geen gerecht dat deze elementen beter uitstraalt dan kaasfondue. Met het hele gezelschap rondom een grote pan vol kaas zitten en allemaal verschillende soorten hapjes hierin dippen. Hartverwarmend, knus en simpelweg megalekker! Hoewel sommigen het misschien lastig vinden om hier een goede wijn mee uit te zoeken (als je niet oppast kan kaasfondue erg zwaar vallen) hebben wij hier de beste tips voor uitgezocht. Kaasfondue kun je traditioneel vinden in de Alpen, daarom is wijn uit deze regio ook de ultieme combinatie met het gerecht. Ga daarom voor een mooie Duitse riesling of een Oostenrijkse grüner veltliner.

Beef wellington

Een traditioneel kerstdiner is echt volmaakt met een klassiek gerecht. Veel klassieker dan Beef wellington kun je ze niet krijgen! Een overheerlijke beef wellington is gemaakt van een mooi groot stuk ossenhaas, omringd door duxelles (een fijngesneden en gesauteerd mengsel van paddenstoelen, ui en kruiden) een spinaziepannenkoek en bladerdeeg. Hoewel dit gerecht eruitziet en klinkt als een extreem ingewikkeld recept, is het makkelijk voor te bereiden en een hele leuke klus om mee bezig te zijn. Bij zo een krachtig en klassiek gerecht kun je ook een overheerlijke, klassieke rode wijn drinken. Denk aan een mooie rode bordeaux of een krachtige barolo. Vergeet deze wijnen niet te laten luchten door ze van tevoren open te maken, dat maakt ze een stuk lekkerder.  

Vis in zoutkorst

Wie wel eens gaat uiteten in Mediterraan visrestaurants heeft dit vast wel eens voorbij zien komen: een hele vis, zeebaars, dorade of andere witte vis in een zoutkorst uit de oven. Als dit aan tafel wordt gefileerd zie je niets anders dan een bak met zout. ‘Wie kan dat nu weer eten’ denk je waarschijnlijk. Maar door de zoutkorst wordt de vis van binnen heel zachtjes gegaard. Ook dit is heel makkelijk voor te bereiden waardoor je als gastheer of gastvrouw makkelijk aan tafel kan zitten, én het ziet er waanzinnig spectaculair uit. Maak een mengsel van zout met eiwit, vul de buik van de (hele) vis met wat dille en citroen, of andere kruiden en bedek de vis in een ovenschaal aan alle kanten met het zoutmengsel totdat je een dikke laag hebt en de vis nergens uitsteekt (het staartje maakt minder uit als je zout te kort komt). Wanneer de vis gaar is blijft een klein gokje, maar na 35 tot 45 minuten op 200 graden Celsius zit je wel goed. Om je gasten optimaal te imponeren sla je de zoutkorst aan tafel stuk en fileer je hem te plekken. Aangezien dit een wat lichter gerecht is, kun je hier het beste een frisse witte wijn bij serveren zoals een sauvignon blanc of een verdejo.

Confit de canard

Confit de canard, of gekonfijte eendenbout in het Nederlands, is een eeuwenoud recept uit het zuiden van Frankrijk. Om het vlees langer houdbaar te maken lieten boeren in de middeleeuwen de eend eerst heel langzaam garen in eigen vet. Vervolgens werd dit goed ingepakt en onder de grond bewaard. Vandaag de dag kun je dit gerecht heel makkelijk in de winkel ingeblikt vinden. Doordat het vlees heel langzaam is voorgegaard is het vlees extra sappig en lekker vet. En makkelijk is het al helemaal doordat je het alleen hoeft af te ronden in de oven. Maak er een lekkere aardappelpuree en een zuurkooltje bij en je hebt een volledig hoofdgerecht. Omdat het lekker vet is, kun je hier een verfrissende witte wijn bij drinken zoals een houtgerijpte chardonnay. Traditioneel gezien dronken de Fransen hier een rode wijn uit eigen regio bij. Zo kom je uit bij wijnen als madiran, côtes de saint-mont of cahors. Maar aangezien dit niet de makkelijkste flesjes zijn om te vinden kun je ook voor een rode wijn uit de Côtes du Rhône, een malbec uit Argentinië of een shiraz uit Australië. Het allerbelangrijkste is dat je een krachtige wijn hebt met volle tannines. Zolang je dat hebt, zit je met de wijn wel goed.

Geroosterde bloemkool uit de oven

Tegenwoordig zijn er tal van heerlijke receptjes bedacht als vegetarisch alternatief op de biefstuk. Van portobello tot aubergine en van kikkererwten tot linzen. Proteïne en eiwitten kunnen we overal wel vandaan halen. Vandaag gaan we het over een andere groente hebben die misschien niet zo bijzonder klinkt, maar echt een smaakexplosie van jewelste veroorzaakt zodat je dat stukje vlees helemaal vergeet. Haal een hele bloemkool in huis, met de bladeren er nog aan. Doe deze in de oven (ongeveer 45 minuten 175 graden Celsius) met wat kruiden naar smaak en flink wat boter. Besprenkel de bloemkool elke tien minuten met boter tot deze goudbruin en gaar is. De bladeren worden megacrispy en de bloemkool boterzacht. Leg een portie bloemkool op een bedje van aardappelpuree en schenk wat jus eroverheen. (tip: doe gruyère kaas door de puree). Schenk hier een heerlijk boterig glaasje chardonnay bij en je hoofdgerecht is he-le-maal compleet.

Heb je nu ook zin om lekker aan de slag te gaan voor het kerstdiner? Hier is een klein overzichtje voor jou, zodat je nog sneller naar de wijnwinkel kan rennen!

Beef wellington: bordeaux of barolo

Kaasfondue: grüner veltliner, chablis of riesling

Geroosterde bloemkool uit de oven: chardonnay

Hele vis in zoutkorst: sauvignon blanc of verdejo

Confit de canard: krachtige wijn met veel tannines (Côte du Rhône, malbec, shiraz)

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl