Hoe serveer je Rueda wijn?

Ten noordwesten van Madrid ligt op achthonderd meter boven zeeniveau een verzameling aan wijngaarden, verdeeld over 74 gemeenten binnen drie provincies. Deze wijngaarden hebben één ding gemeen: samen maken ze deel uit van een hele bijzondere en historische wijnstreek: Rueda. Als geboorteplek van de verdejodruif weet deze streek zich op de kaart te zetten met heerlijke sappige witte wijnen én met krachtige maar soepele rode wijntjes. Nu we weten waar onze wijn vandaan komt, is het tijd om deze te drinken. Dit is hoe jij het beste kan halen uit jouw Rueda wijntjes, wit én rood.

Witte parels

Om te beginnen met die frisse, sappige en fruitige witte wijntjes uit deze prachtige regio. Als jij een witte Rueda wijn uitzoekt, is de kans vrij groot dat deze voornamelijk is gemaakt van de verdejodruif. Al produceren ze ook sauvignon blanc, viura en palamino fino in de streek.

Als je een wat frissere stijl van een witte Rueda kiest (herkenbaar aan het groene Rueda label) dan kun je deze lekker koud drinken, namelijk tussen de acht en tien graden Celsius. Let wel goed op dat je wijntje niet té koud is, hoe lekker verfrissend dat ook kan zijn, dan proef je namelijk veel minder de lekkere aroma’s. Verder is een gewoon wittewijnglas hier ideaal. Deze heeft een wat minder grote bol zodat de geringe aroma’s lekker dicht bij elkaar blijven. Deze wijntjes zijn ideaal voor de borrel of bij een lichte, frisse salade.

In de streek hebben ze natuurlijk ook wat vollere stijlen witte Rueda. Deze wijnen komen van de oudste en mooiste druivenstokken en hebben daardoor een vollere en rijkere smaak. Deze wijnen, herkenbaar aan een zwart Rueda label, komen het best tot hun recht rond de veertien graden Celsius. Hoewel het heel weinig voorkomt, worden sommige wijnen ook op hout gerijpt, deze zijn weer herkenbaar aan een goud etiket en moeten verplicht twee jaar op hout hebben gelegen. Ook deze kun je ideaal drinken tussen de twaalf en veertien graden Celsius. Beide soorten wijntjes (zwart en goud label) kun je beter schenken in een wat ruimer glas met een grote bol zodat de aroma’s meer in contact komen met lucht en je ze beter kan proeven. Hoewel deze wijnen ook heerlijk zijn voor bij de borrel, kun je ze ook mega goed combineren met wat rijkere groenteschotels.

Rode Rueda

Ondanks dat bijna 98 procent van de druiven in de Rueda wit zijn, hebben ze zeker ook blauwe druiven. Met name vind je hier tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en garnacha. Deze druiven zijn wat steviger en maken heerlijke kruidige wijnen. Over het algemeen is bekend dat je je rode wijn op kamertemperatuur moet drinken (wat grotendeels waar is). Maar de gemiddelde Nederlander heeft een kamertemperatuur van twintig graden Celsius, wat nèt te warm is voor onze wijntjes. Daarom is ideale temperatuur voor onze rode Rueda wijnen rond de achttien graden Celsius (keldertemperatuur) zodat hij optimaal tot recht kan komen. Let er dus goed op dat je je wijntjes niet in de volle zon in de woonkamer bewaart. Hierdoor kun je ze namelijk ook minder lang laten liggen. Het beste glas voor deze wijnen zijn een gemiddeld, maar lekker ruim rodewijnglas, vergelijkbaar met het glas van de volle witte wijn. Serveer deze wijnen eens met lekkere vleesgerechtjes, of vollere tapasgerechten om in de Spaanse sferen te blijven.

Als je je aan deze tips houdt, kun jij heerlijke Spaanse thema-avondjes organiseren én het beste uit jouw wijnen halen. Cheers!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl