Wijnproeverij organiseren 101: dit is hoe ik een wijnproeverij organiseerde voor mijn vriendinnengroep.

Lijkt jou het ook leuk om een wijnproeverij te organiseren voor vriendinnen? Om een verjaardag te vieren of gewoon omdat jullie wijntjes ook zo lekker vinden? Ik heb mijn eigen wijnproeverij georganiseerd en dit is hoe het ging!

Als redactielid van AndGrapes kun je wel raden dat ik zelf heel veel plezier haal uit wijntjes drinken en mijn enthousiasme deel ik graag met mijn vriendinnen. Daarom leek het mij leuk om de kennis die ik in mijn werk opdoe met hen te delen. En hoe kun je meer enthousiasme opwekken over wijn dan door het te drinken!

Wat heb je nodig? Wijn natuurlijk!

Onthoud bij het kiezen van het aantal wijnen wel dat je slaperig kan worden als je te veel wijnen proeft. Probeer dus niet te veel wijnen in één keer te proeven. Wij waren met zeven personen, dus hebben we gekozen voor zes wijnen. We hadden immers de hele avond. Het is altijd leuk om je wijnen uit te zoeken aan de hand van een thema of ervaring. Of dit nu voor alle wijnen hetzelfde is of per wijn verschillend, daar kun je zelf natuurlijk een beetje mee spelen. De wijnen die ik had uitgekozen waren:

1. Een bubbeltje van Land en Boschzigt, sauvignier gris (Het Gooi)

2. Een witte wijn van De kleine schorre, Auxerrois (Zeeland)

3. Een wit wijntje van Wijnhoeve Kunneman, Achterhoekse Oorsprong, Solaris 2021 (de Achterhoek)

4. Een witte wijn van Casal Da Coelheira, private collection Fernao Pires, blanco blend (Portugal)

5. Een rood wijntje van Maccone, Primitivo 2021 (Puglia, Italië)

6. Een dessertwijntje van Domaine de Montlong, Monbazillac 2021 (Bergerac, Frankrijk)

Ik ben zelf erg fan van Nederlandse wijnen en heb daarom gekozen om hier meerdere van te schenken. Nederlandse wijnen hebben nog een vrij slecht imago. Ze zouden volgens veel mensen te duur zijn voor de kwaliteit. De afgelopen dertig jaar zijn er steeds meer wijngaarden opgericht in de Lage Landen. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen die beter tegen ons koele klimaat kunnen, en de zorg die de wijnmakers in hun druivenstokken stoppen, krijgen we zo prachtige pareltjes uit eigen land. We krijgen hele unieke wijntjes, die absoluut de moeite waard zijn.

Een van mijn vriendinnen is half Portugees, dus de keuze voor het vierde wijntje was ook zeker voor de hand liggend. Evenals de Italiaanse, omdat ik zelf mijn wijnopleiding daar heb gevolgd! Zo krijg je bij elke fles een leuk verhaaltje en creëer je dus voor elk proefmomentje een unieke ervaring (want daar gaat het natuurlijk echt om bij wijn).

De keuze om af te sluiten met een dessertwijntje was ook makkelijk gemaakt, dit doe je bij een uitgebreid dinertje ook. Niet iedereen drinkt regelmatig dessertwijn, of weet daar veel van af. Nu is het natuurlijk leuk om met de bekendste namen aan te komen, zoals een sauternes, maar die zijn nogal prijzig. Gelukkig heeft elke bekende wijn een goedkopere buurman die vaak net zo lekker zijn. En in dit geval was dat de monbazillac.

Of de wijntjes lekker waren, laat ik verder aan jullie zelf over om te beoordelen! Wij hebben er in ieder geval erg van genoten.

Drinken, proeven en oefenen

Om er ook een klein spelelement aan vast te pinnen, heb ik de solaris blind geschonken zodat iedereen kon raden wat zij dachten dat de druif was. Solaris staat bekend als lookalike chardonnay door zijn tropische aroma’s, maar omdat deze niet is gerijpt op hout, mist hij zijn boterige chardonnay-kenmerk. Om wijnen blind te schenken heb je speciale hoesjes, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon in aluminiumfolie afdekken. Het is heel leuk om dan te zien wat iedereen denkt zonder dat ze een vooroordeel over een wijn hebben. Zeker een aanrader dus om de wijn blind te schenken.

Omdat mijn vriendinnengroep niet zo vaak wijnproeverijen bezoekt of organiseert, vond ik het vooral leuk om de aroma’s van verschillende wijnen te raden. Hier hoef je namelijk echt geen professional voor te zijn. Maar je kunt ook een proeverij houden waarbij je kijkt naar wat de temperatuur met een wijn kan doen, of wat verschillende soorten glaswerk met de aroma’s doet. Je kunt zo de nadruk van de proeverij op allerlei verschillende aspecten leggen.

Geen proeverij zonder een hapje erbij

We weten allemaal wel dat zes glazen wijn best veel kan zijn. En om te voorkomen dat je helemaal kacheltje wordt en niks meer proeft, is het erg belangrijk om er een hapje naast te eten. Je kunt ervoor kiezen om er een wijn-spijs proeverij van te maken, waarbij je voor elk wijntje een passend hapje serveert. Wij hebben gekozen voor een iets vrijere stijl en hebben de hele tafel vol gedekt met lekkere hapjes. Van focaccia tot burratasalade met tomaatjes, en van een kaasplankje tot charcuterie. Alles was te vinden op onze tafel!

Zo hebben we een hele avond buiten gezeten, lekker geproefd en gesmikkeld van de vele hapjes en wijntjes. En wat vonden mijn vriendinnen ervan? Erg lekker en mega leuk! Dus wacht niet langer en organiseer ook een wijnproeverij voor jouw vriendengroep. Hulp nodig met wijntjes uitzoeken? Neem dan een kijkje bij onze wijnen van de week! En onthoud: je weet pas of je iets lekker vindt als je het hebt geproefd.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl