Druif van het jaar: wat waren de winnaars van afgelopen jaren?

Op 28 oktober is het zover: tijdens de Nacht van de Wijn wordt de druif van het jaar bekend gemaakt. Welk wijntje drinken we het liefst als we op het terras zitten of een dinertje hebben met onze beste vrienden? Wat is jouw go-to flesje, die je nooit teleurstelt en waar de zon feller van gaat schijnen? Omdat we nog heel eventjes moeten wachten op de nieuwe winnaar, hebben we hier alvast een overzichtje welke druiven de winnaars tot nu toe waren.

2019: Pinot Noir

Tijdens de allereerste editie van de Nacht van de Wijn hadden we een hele soepele winnaar. Niets minder dan een druif met veel namen: pinot noir, of zoals hij in Duitsland bekend staat: spätburgunder. Deze fruitige dorstlesser heeft zich over de hele wereld verspreid. Oorspronkelijk komt hij uit Frankrijk, maar nu is hij te vinden in landen als de VS, Chili, Australië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Hoewel de smaak waanzinnig is, is het geen makkelijk druif om te verbouwen. Geen druif is immer perfect helaas. Als wijnboeren genoeg tijd en energie investeren, krijgt deze wijn heerlijke sappige aroma’s van rood fruit, cranberry, kers, framboos, kruidnagel en zelfs paddenstoel. Bij een wat warmer klimaat komt er ook meer bramen naar boven. Zo krijg je een wijn die heerlijk is bij gevogelte, kalfsvlees en vollere salades.

2021: Riesling

Deze druif is echt dé kampioen van koelere regio’s als de Elzas, Loire en menig Duits wijngebied. Een druif die van nature hoog zit in de suikers en daarom het zo goed doet in koudere gebieden. Daar ontwikkelen de suikers zich minder dan in warme gebieden en krijg je een hele smaakvolle wijn in onwijs veel verschillende stijlen; van volzoet tot kurkdroog. Het is dan ook niet voor niets dat deze druif soms ook wel een kameleon wordt genoemd. Met aroma’s van limoen, groene appel, jasmijn, abrikoos en soms benzine is dit een ideale wijn voor heel wat verschillende gerechten. Met name bij pittige Aziatische gerechten is riesling een hele mooie wijn.

2022: Pinot gris/ pinot grigio

Ben je beginnend wijndrinker en wil je graag verschillende aroma’s leren proeven? Dan moet je gegarandeerd beginnen met pinot grigio. Wanneer een wijnmaker niets geks met deze wijn doet, is dit een heerlijke basale wijn waar vrij weinig verkeerd aan kan zijn. Zo heeft deze druif aroma’s als groene appel, citroen en limoen. Rijpt hij wat langer, dan krijg je ook aroma’s van nectarine, abrikoos en perzik. Naast Italië en Frankrijk komt de druif ook voor in de VS, Duitsland en Australië. Maar ook vergeten wijnlanden als Moldavië en Hongarije zijn bekend met dit druifje. Omdat het een grijze druif is, is het zelfs mogelijk om rosé te maken van pinot grigio, en die is zeker de moeite waard ook. Zo is dit een waanzinnige wijn voor de borrel of bij een simpel visgerechtje of lichte salades.

Welke druif is je persoonlijke favoriet? Om ervoor te zorgen dat jouw lievelingsdruif wint kun je stemmen op Nachtvandewijn.nl. En wil jij als eerste weten welke druif er gewonnen heeft? Op de website kun je nu ook je tickets kopen voor het festival in Utrecht! Tot dan!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl