Wat maakt wijn duurder?

Schrok jij ook zo toen je voor de eerste keer hoorde hoe duur een fles wijn kan zijn? Grote kans dat jij, net als ik, je hebt afgevraagd wat in hemelsnaam het verschil is tussen die goedkope en dure flessen wijn. Er zit zeker een verschil tussen dure en goedkope wijnen. Maar wat maakt sommige wijn zoveel duurder?

Om te beginnen zijn er zijn een paar basisprincipes die een wijn duurder maken. Als deze drie punten bij elkaar komen, kan de prijs van een wijn flink omhoog worden geschroefd. Deze basisprincipes zijn:

1.    Reputatie

2.    Kwaliteit

3.    Zeldzaamheid

 

Reputatie

Allereerst is het vaak waar dat duurdere wijn lekkerder is dan goedkopere. De wijnmaker heeft dan geïnvesteerd in de mooiste druivenstokken, de beste houtvaten en de zorgvuldigste arbeiders. Het duurt namelijk een aantal jaar voordat een druivenstok druiven maakt die goed genoeg zijn voor lekkere wijn; hoe ouder de stok, hoe smaakvoller de druif. En die beste druiven moet je maar net van de stok plukken. Tegenwoordig worden druiven meestal met machines geoogst, maar soms gebeurt dit nog zorgvuldig met de hand. Zijn de druiven geperst? Dan kunnen ze uiteindelijk lekker rijpen. Of op goedkopere, roestvrijstalen vaten, óf op duurdere, houten vaten. Een nieuw vat is duurder dan een gebruikte, maar geeft wel meer smaak. Als een wijnboer veel energie steekt in het zo goed mogelijk maken van zijn wijn, kan het zijn dat hij in de loop der tijd een goede naam creëert voor zijn wijngaard. Produceer je altijd wijn van een hoge kwaliteit? Dan zullen steeds meer wijnkenners je wijn willen drinken.  

 

Kwaliteit

Als we het dan over kwaliteit hebben, zijn er ook dingen die de wijnboer niet in de hand heeft, maar die de wijn wel duurder kan maken. Zo zijn er sommige jaren dat het klimaat ideaal was voor de druiven en jaren dat het klimaat juist heel slecht was voor de druiven. In de goede wijnjaren konden de druiven optimaal groeien, kregen ze precies genoeg zon en water en was er niet te veel vorst. Wel kunnen deze omstandigheden erg verschillen per druivensoort. De wijn uit deze goede wijnjaren is vaak van betere kwaliteit en kan meestal langer rijpen. En hoe langer een wijn kan liggen, hoe meer hij zijn smaken kan ontwikkelen. Hij wordt dan dus nóg lekkerder! Zo heeft wijn uit goede wijnjaren dus ook een hogere waarde dan wijn uit slechtere wijnjaren.

 

Zeldzaamheid

Tenslotte zijn sommige wijngaarden eenmaal kleiner dan de ander en hebben ze een veel lagere productie. Als dat nu net hele bijzondere wijn is die iedereen wilt drinken, gaat de prijs vanzelf omhoog als het aanbod laag is. Het kan daarnaast nog gebeuren dat in een specifiek jaar de productie veel lager is dan normaal. Ook dat kan zorgen voor zeldzame wijn.

 

Het is natuurlijk niet altijd zo dat je meer geniet van een duurder flesje. Soms kun je net zo veel genieten van een goedkoper flesje als van een duurdere fles. Het hangt helemaal van het moment af, en van jou zelf!  

Benieuwd wat de duurste flessen ooit verkocht zijn? Bekijk het in dit artikel!

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl