Waarom is wijn niet vegan?

Grote kans dat jij net zo verbaasd was als ik toen je dit voor het eerst zag. Je zoekt een leuk flesje uit in de winkel om te kijken of de wijn een beetje lekker is, bekijk je het etiket van de fles, en tot je verbazing zie je een stempel staan dat de wijn vegan is. Maar wijn is toch gemaakt van druivensap? Hoe kan dat niet vegan zijn? Welke dierlijke producten worden er nou weer in wijn gestopt en waarom?

First things first

Nadat de druiven zijn geperst, kan het gistingsproces beginnen. Bij de meeste gewone wijn wordt er gist toegevoegd om controle over het proces te houden. Deze gist zorgt ervoor dat de suikers uit het sap worden omgezet in alcohol. Alleen sterft dit gist wel af na een tijdje. Het resultaat: een troebel goedje van minuscule deeltjes van druivenschillen en afgestorven gistresten. Deze dode gistdeeltjes zijn niet per se lekker en zien er natuurlijk ook minder appetijtelijk uit. De wijn moet dus gefilterd worden. Voordat alle deeltjes naar de bodem zijn gezakt heeft het niet zo veel zin om te filteren, omdat je dan niet alles er uit krijgt. Omdat het vrij lang kan duren voordat alles is gezakt, kiezen wijnmakers ervoor om middeltjes toe te voegen om de wijn zo snel mogelijk zo helder mogelijk te maken. Het proces waarbij ze de wijn helder maken heet klaren. Klinkt logisch, toch!?  

Om de deeltjes zo snel mogelijk te laten zakken, gebruiken wijnmakers vaak een eiwit van eieren of melk. Vervolgens wordt de wijn gefilterd van al het sediment. Ook bij dit proces kunnen er andere dierlijke producten aan te pas komen, zoals varkensvet, visslijm of gelatine, om de wijn zo helder mogelijk te krijgen. Maar deze dierlijke producten zorgen er niet bepaald voor dat de wijn veganistisch is. Nu is het met alle technieken van vandaag natuurlijk ook mogelijk om deze dierlijke producten te vervangen door vegan producten, en steeds meer wijnmakers kiezen hier voor.

Plantaardige alternatieven

Een van de plantaardige vervangers voor het klaren is bentoniet. Dit is een soort kleisteen, waarbij de microscopische deeltjes gist zich gaan hechten, zodat ze lekker snel naar de bodem zakken en het filteren sneller kan beginnen. Een ander goedje dat vaak wordt gebruikt, zijn de eiwitten van kikkererwten (vaak zitten deze in het sap dat je bij kikkererwten uit blik krijgt). Dit gedraagt zich bijna precies hetzelfde als dierlijke eiwitten en wordt dus vaker als eiwitvervanger gebruikt in veganistische of vegetarische recepten. Een andere methode die tegenwoordig veel gebruikt wordt, is het bewaren van de wijn op gekoelde vaten. Hierdoor zakken de kleine troebele deeltjes ook sneller naar de bodem.

Op deze manier krijgen we dus steeds vaker wijnen die vegan zijn. Wil je er dus zeker zijn van dat je wijn vegan is? Houd dan je ogen open voor het vegan-keurmerk.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl