Viognier: aromatisch glaasje geluk

Ben jij fan van volle witte wijnen zoals chardonnay? Dan is dit een druif voor jou. Er wordt gezegd dat deze druif lang geleden is meegenomen door de Romeinen vanuit Kroatië naar Frankrijk. Nu is de druif te vinden over de hele wereld. Hier lees je alles wat je moet weten over de viognier druif.

Sinaasappel, perzik, mango, rozen en ananas zijn de dominante aroma’s die je in deze wijn kan proeven en ruiken. Uiteraard speelt de wijze van rijping een grote rol in de aroma’s van de wijn, maar we kunnen bij voorhand al vaststellen dat dit een fruitige en volle wijn is. Om de wijn meer op chardonnay te laten lijken, wordt ook viognier vaak op eikenhout gerijpt. Dan krijgt hij nog vollere aroma’s van room en vanille.

Ook speelt het klimaat, zoals gebruikelijk, een grote rol op de smaken van de wijn. Over het algemeen doet de druif het goed in zonnige gebieden met gemiddelde temperaturen en koelere nachten. In een relatief koeler klimaat krijgt de druif meer aroma’s van mandarijnen en abrikozen, in een warmer klimaat proef je meer de tropische vruchten als ananas en mango.

Makkelijk is deze druif zeker niet. Het oogsten moet precies op het juiste moment gebeuren om de beste aroma’s uit de kleine druifjes te halen. Maar daarnaast is de druif ook heel gevoelig voor ziektes. Echt een klusje dus om de timing bij deze druiven perfect te krijgen.

Wijnpaspoort

De meeste druivenstokken van viognier vind je in Frankrijk. Met name in het Rhônedal en de Languedoc. Wanneer je een flesje witte Condrieu of Chateau Grillet in je handen hebt, weet je zeker dat deze honderd procent viognier is. In andere gebieden in de Rhône wordt viognier echter gebruikt in een blend met syrah. Zo wordt onze druif gebruikt om de kleur van de syrah te stabiliseren en meer fruitige aroma’s toe te voegen. Het bijzondere aan de Condrieustreek is dat ze hier ook halfdroge (en dus lichtzoete) viognier wijnen maken. Deze wijnen hebben de aroma’s van zoete perzik en geurige bloemetjes.

Andere landen die veel viognier produceren zijn: de VS (Central Coas en Californië), Australië (Zuid-Australië) en Italië. Hier verschillen de stijlen tussen frisse viognier met aroma’s van limoen en mineralen die op roestvrijstalen tanks zijn gerijpt tot volle viognier met eikenhout rijping. Het grote verschil tussen deze twee rijpingsmethodes zit hem in de malolactische gisting. Tijdens dit proces worden harde zuren omgezet in zachte zuren door een bacterie die van nature op de schil zit. Dit maakt de wijn zachter en geeft een romige smaak. Wanneer een wijn op eikenhout rijpt, wordt dit proces door de wijnmaker in gang gezet.

Wat eet je bij je viognier?

Bij dit glaasje is het lekker om lichte vleessoorten of coquilles te eten. Maar ook gestoofd fruit, amandelen of citrus aroma’s en aromatische kruiden zijn top bij deze wijn. Het beste is om gerechten met hoge zuren te vermijden om de fruitige aroma’s van de wijn te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een kip tajine. Perfect bij de fruitigheid en romigheid van de wijn.

Kortom, viognier is een hele bijzondere, aromatische wijn. Van friszuur met heerlijke bloemetjes tot vol en rond met tropische vruchten, bloemetjes en vanille of cacao. Ideaal voor zachte, ronde en aromatische gerechten.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl