Syrah: een kleurrijke krachtpatser

Het is diep donkerpaars, vol fruit- en peperaroma’s en te vinden over de hele wereld. Ik heb het natuurlijk over de syrah druif! Of je de druif nu alleen in een fles vindt of als blend, het is hoe dan ook een druif om over naar huis te schrijven. En hier lees je waarom dit een prachtige druif is.

Hoewel er roddels zijn dat syrah oorspronkelijk uit Iran komt en vernoemd is naar de stad Syracuse, lijkt het toch aannemelijker dat de druif haar oorsprong vindt in het Franse Rhônegebied. Met aroma’s van bijna elke bes die je kan bedenken, zwarte peper, chocolade, pruim, specerijen en groene peper is de wijn van deze druif erg fruitig maar ook erg kruidig. Verder heeft de wijn een sterke body, relatief weinig zuren en niet te veel tannines.

Wijnpaspoort

Zoals ik al zei, is deze druif over de hele wereld te vinden. Van Frankrijk tot Zuid-Afrika en van de Verenigde Staten tot Australië. Dit laatste land ziet shiraz (zoals zij zelf de druif noemen) zelfs als haar nationale druif. Daar verbouwen ze zo’n 105.000 hectare van deze druif. Over het algemeen heeft een Australische shiraz een volle body, zwaardere tannines en een gemiddeld zuurgehalte. Daarbij krijg je aroma’s van bosvruchten en zwarte peper. Als we nog net wat beter gaan proeven, kun je ook smaken als drop en anijs terugvinden in deze wijn. Zo krijg je de ideale wijn voor bij de barbecue; iets waar ze in Australië zeker niet vies van zijn.

Het land dat deze druif het meest aan heeft geplant is toch het land waar de druif zijn oorsprong vindt: Frankrijk, met zo’n 169.000 hectaren. Om je dat even goed voor te stellen: dat zijn ongeveer 250 voetbalvelden vol met druivenstokken. Hier krijg je stevige wijn met een hoog alcoholpercentage, en aroma’s van viooltjes, zwarte bes en peper.

Verder vind je de druif onder andere terug in Spanje, Argentinië, de VS, Italië, Chili, Portugal en Zuid-Afrika. Binnen deze landen (en specifiekere regio’s binnen de landen) kunnen we twee verschillende stijlen syrah onderscheiden. Aan de ene kan hebben we de warmere gebieden zoals Californië, Zuid-Australië, Spanje, Argentinië en Zuid-Afrika. Hier krijg je een vollere syrah met smaken als zoete tabak, braam, bakspecerijen, chocolade en blauwe bes. Aan de andere kant hebben we de wat koudere regio’s (relatief genomen), waar je een soepelere stijl wijn krijgt met meer hartige aroma’s van olijf, leer, groene peper, bacon en pruim. Dit krijg je in de regio’s: Rhône (Frankrijk), Columbia Valley (VS), Victoria (Australië), West-Australië en Chili.

Syrah met een hapje eten

Doordat syrah over het algemeen een stevige wijn is, kun je deze ideaal combineren met een steviger gerecht. Van een blauwe kaasburger tot chimichurri biefstuk. Met deze kleine tips kun je op een subtiele manier het beste uit zowel je wijn als je gerecht naar voren laten komen.

1. Als je provinciale kruiden in je gerecht gebruikt, sluit deze heel mooi aan bij de wijn en zullen ze elkaar niet gaan overschreeuwen.

2. Gebruik zachtere (stink) kazen eerder dan harde ziltige kazen. Het vet van deze kaas zorgt ervoor dat je tannines minder zwaar vallen.

3. Deze tip is niet voor de vegetariërs helaas. Syrah past ook heel mooi bij vleesgerechten die niet per se op de barbecue gaan, zoals gyros, stoofschotels of shoarma. Ben je toch wel vega? Dan moet je eens een gebakken aubergine proberen met een glaasje van deze wijn.

In het kort

Syrah is dus een stevige rode wijn met relatief weinig tannines en een gemiddeld zuurgehalte. Hoewel de aroma’s en precieze verhoudingen enorm kunnen verschillen per regio, zul je voornamelijk veel fruit proeven in de wijn (zoals zwarte bes, bramen en pruimen) maar ook tabak, chocolade en een hele hoop peper.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl