Het grote boek ontrafeld: een wijze les voor én over de wijnkaart in een restaurant.

We hebben allemaal die momenten gehad: we gaan naar een restaurant, zitten aan tafel en de vriendelijke ober reikt ons een glanzende wijnkaart aan. We kijken ernaar en voelen ons alsof we voor een mysterie staan dat moet worden ontrafeld. Waarom is de wijnkaart zo ingewikkeld? Nou, laten we samen eens in de wereld van wijn duiken en zien waarom het kiezen van de juiste wijn soms voelt als een spannend avontuur waarbij het mysterie pas wordt ontrafeld bij de tweede slok.

Met zijn sierlijke letters en een eindeloze lijst van namen, wijnmakers, landen, druiven en jaargangen, lijkt de wijnkaart soms meer op een toverspreuk die ontcijferd moet worden dan op een simpel menu. Maar waarom is de wijnkaart eigenlijk zo ingewikkeld?

Van sappige Franse Merlots tot Italiaanse Chianti Classico's, het is een uitnodiging om de wereld rond te reizen via je smaakpapillen. Maar wanneer je een glimp opvangt van de overvloed aan informatie die voor je ligt, kan er een gevoel van lichte overweldiging ontstaan. Je ogen dwalen af naar de lijst van druivensoorten, elk met hun eigen unieke kenmerken, en je vraagt je af hoe je in vredesnaam de juiste keuze kunt maken.
Het antwoord ligt diep geworteld in de complexiteit van wijnproductie. Neem bijvoorbeeld een eenvoudige druif, laten we zeggen, de sierlijke Pinot Noir. Deze druif kan in verschillende landen worden verbouwd, van de glooiende heuvels van de Bourgogne tot de weelderige wijngaarden van Nieuw-Zeeland. Elk land, elk terroir, voegt zijn eigen unieke twist toe aan de smaak van de wijn. En dan hebben we het nog niet eens over de invloed van de wijnmaker en de jaargang! Zie je deze druif dus op de wijnkaart staan, dan heb je nog steeds geen flauw idee wat er in je glas terechtkomt als je al deze kenmerken niet kan opdreunen. En hoe groot de mond van boomers soms is, wedden dat juist degene met de grootste mond echt het verschil tussen een Franse en Nieuw-Zeelandse pinot noir niet kan vertellen. Laat staan herkennen.

Laten we bijvoorbeeld eens inzoomen op de wondere wereld van de Franse wijnen. Frankrijk staat bekend om zijn uitgestrekte wijnstreken en gevarieerde terroirs. Een wijn uit Bordeaux uit 2015 kan een heel andere ervaring bieden dan een Bordeaux uit 2010, omdat de weersomstandigheden in die jaren zo verschillend waren. En laten we de nuances tussen de linker- en rechteroever van de Gironde-rivier niet vergeten, waar de dominante druivensoorten en smaakprofielen variëren als de kleuren van de herfstbladeren. Zoals je al leest, het wordt er allemaal niet makkelijker op. En misschien stelt dit je ook wel gerust: het aantal mensen in Nederland dat van de afgelopen 20 jaar de kwaliteit per jaar van Bordeaux wijnen kent is op een paar handen te tellen.

Maar maak je geen zorgen, want er is hoop te midden van deze schijnbare chaos. Er zijn in ieder geval twee uiterst verstandige en verhelderende acties die jij kan uitvoeren!

Tip 1: Bestudeer dagelijks het heerlijke leesvoer van AndGrapes en ontdek de kenmerken die verschillende druiven hebben.

Tip 2: Proef regelmatig nieuwe wijnen en druiven en probeer te ontdekken wat jij lekker vindt. Maak notities in je telefoon van de wijnen die je proeft en geef de wijnen een cijfer. Vergeet ook niet het land, de regio en de druif hierbij te schrijven.

Tip 3: Is misschien wel de beste en belangrijkste. Staar met een glimlach naar die ellenlange wijnkaart, kijk op naar de sommelier, en vraag om hulp! Gelukkig zijn sommeliers als toverdrankenexperts, die je graag door dit doolhof van druiven en jaargangen leiden. Deze bekwame gidsen hebben een schat aan kennis over wijn en kunnen je helpen de juiste keuze te maken op basis van je persoonlijke voorkeuren en het gerecht dat je hebt besteld. Want ook al hebben ze meestal al een arrangement samengesteld, stiekem vinden ze het hartstikke leuk om daarbuiten jou te voorzien van een wijn waar je écht van geniet! En meestal krijg je ook nog wat te proeven, zodat hij of zij je smaak kan analyseren ;)

En tot slot gebruiken we deze blog ook maar gelijk als een oproep aan alle horecazaken in Nederland: maak werk van je wijnkaart! En dan bedoelen we niet dat je meer tijd moet stoppen in het vinden van de volgende pareltjes (of misschien ook wel). Maar geef eens wat extra informatie op de wijnkaart over de smaken, aroma’s, wijnstijl of bij wat voor soort gerechten het goed past. We weten dat het niet al te makkelijk is, maar let’s meet in the middle! Dan zorgen wij dat we consumenten in Nederland nog een klein beetje extra kennis bijbrengen!

Sara namens Meisjes van de Wijn

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl