Gamay: dé wijn voor bij het eten

Net als pinot noir is gamay een hele lichte en fruitige wijn uit Frankrijk. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze druiven neefjes van elkaar zijn. Toch is er een groot verschil tussen de twee: gamay is een stuk goedkoper door zijn hoge opbrengst per hectare. Lees hier alles wat je moet weten over deze frisse doordrinker.

Wie denkt dat je geen rode wijn met vis kan drinken, heeft nooit eerder gamay geproefd. De wijn heeft een heerlijke mix aan aroma’s van bloemen en vruchten met een aardse ondertoon. Dus voor elke natuurliefhebber die zelf geen tuin heeft: open eens een flesje gamay en het is net alsof je in een prachtige bloementuin staat. Zo heeft deze wijn aroma’s van blauwe bes, framboos, viooltjes, potaarde en banaan. Hoewel de druif voornamelijk in koudere gebieden groeit, is er natuurlijk altijd een klein onderscheid tussen warmere en koelere klimaten en de invloed ervan op de druif. In relatief koelere gebieden komen de frissere aroma’s van de druif meer naar voren. Zo krijg je meer aalbes en zure kers. In warmere gebieden komt er meer framboos en braam in de wijn.

Wijnpaspoort

Bijna alle gamay wordt in thuisland Frankrijk verbouwd. Hier heeft de bekende streek Beaujolais de hoofdrol. 75 procent van de wereldwijde productie van gamay wordt in deze streek geproduceerd. Binnen de Beaujolais wijnen kennen we drie categorieën, van toegankelijk naar exclusief: Beaujolais Nouveau, Beaujolais Villages en Beaujolais Cru. Hoewel de Cru’s zeker duurder zijn dan zijn goedkopere tegenhangers, zijn ze nog steeds redelijk betaalbaar voor zijn kwaliteit. Een aanrader dus als je mooie wijnen wilt proberen met een kleinere portemonnee.

Dat gamay een minder bekende druif is dan bijvoorbeeld pinot noir, komt door een gebeurtenis uit de 14e eeuw. Omdat gamay vroeger rijp is dan pinot noir waren wijnboeren erg fan van de druif. Ze konden namelijk meer geld verdienen hiermee. De kwaliteit lag echter lager dan die van zijn neefje pinot noir en dat was schadelijk voor de reputatie van de wijnstreek. Om de reputatie van wijn uit de bourgogne hoog te houden, liet de hertog van Bourgondië (Filips de Stoute) de druif verbieden. Hij gebruikte het smoesje dat de druif slecht zou zijn voor je gezondheid en liet de druiven vernietigen. Gelukkig werkte het verbod niet helemaal en hebben we nog steeds gamay in de iets zuidelijker gelegen Beaujolais. Wel is hierdoor pinot noir vandaag de dag de grootste rode druif in deze streek.  

Naast Frankrijk is de druif ook te vinden in Zwitserland, Canada, Turkije, Servië en Israël.

Hapje erbij?

Doordat de wijn relatief hoog is in zuren, maar laag in tannines, is dit een ideale wijn om met heel wat verschillende soorten gerechtjes te combineren. Zo zou je met vleesgerechten kunnen denken aan geroosterde kip, leverpaté, biefstuk met chimichurri, worstjes, tonijn, gegrilde zalm, calamaris of eendenborst. Maar ook groentes als aubergine, portabello, kappertjes, flespompoen, gebakken aardappelen of spinazie gaan erg goed met de wijn. Juist dat maakt deze wijn de ideale wijn voor een groot dinertje waar je heel veel verschillende gerechtjes hebt, je kunt het bijna niet bedenken of de wijn en het eten aan goed met elkaar.

Kortom: gamay is een fruitig en bloemig boeket aan aroma’s. Van blauwe bes en framboos tot viooltjes en potaarde. Omdat de wijn hoog is in zuren en laat in tannines, is dit een wijn die je bij vrijwel elk gerecht goed kan drinken.

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl