Een reisje naar een Château in de Bordeaux

Bonjour! Altijd al meer willen weten over Franse wijnen? En vooral die bekende rode uit de Bordeaux? Tijdens de Wine Experience Days mocht AndGrapes niet alleen heel veel wijnen proeven, we werden meegenomen op een reis door Frankrijk. Met als eindbestemming ‘Château du Tertre’ in de Bordeaux. Ga je met ons mee?

Proeven maar!

Het event werd gehost door ‘Le Grands Chais de France’, een wijnproducent die zich bezighoudt met het hele vinificatieproces; van druif tot glas. Bij binnenkomst stonden er niet alleen 650 wijnen open om te proeven, er was ook een speciale tour de crémants georganiseerd. Een crémant is een mousserende wijn uit Frankrijk die niet specifiek uit de Champagnestreek komt. Het hoogtepunt was echter een exclusieve lunch met verticale tasting van het huis ‘Château du Tertre’ uit de Bordeaux. En niemand minder dan de sommelier van tweesterrenrestaurant ‘de Bokkedoorns’ Niels van Overmeire vertelde ons alles wat we moesten weten over deze wijnen. Deze wijnen, en nog vele andere Bordeaux wijnen, zijn verkrijgbaar via Crus et Domaines de France. Deze topnégociant in Bordeaux is een volle dochteronderneming van Les Grands Chais de France. Inkopers hebben via Les Grands Chais de France direct toegang tot, en inzage in actuele prijzen, vintages en beschikbaarheid van exclusieve Bordeaux wijnen van vele châteaus.

Verticale Tasting? Wat is dat?

Tijdens een verticale tasting proef je wijnen van één wijnhuis uit verschillende jaren. Wat maakt een jaar uit voor de wijn? Heel veel! Elk jaar kan het weer namelijk wat anders doen, of het regent meer in de zomer, of het vriest meer in de winter. Dit heeft invloed op hoe goed de druiven groeien, hoeveel suikers ze aanmaken of hoe waterig de vruchten worden. Waarschijnlijk heb je iemand wel eens horen zeggen: “2015 was een perfect Bordeaux jaar!” Of: “2007 was een verschrikkelijk jaar voor de Bordeaux”. Dit heeft dus te maken met hoe het weer dat jaar was in die specifieke regio.

Bij elk wijntje was zorgvuldig een gerecht uitgekozen dat er goed bij past. Bij de jongere wijnen wat lichtere gerechten, zoals gegrilde tonijn, en bij de oudere wijnen zwaardere gerechten als een bavette met chimichurri. Hoe ouder de wijn is, hoe complexer de smaken namelijk worden. Daar moet je niet een gerecht bij serveren dat dan licht in smaak is. Bij elk gerecht schonken ze twee wijnen om het verschil goed te kunnen proeven. Naast een 2017 werd bijvoorbeeld een 2015 geschonken. En naast de 2000 werd een 2006 gezet. Niet alleen een leuke oefening om te kijken welke wijn goed bij het gerecht past, maar ook wat het verschil is tussen twee wijnjaren. De beste tip die Niels gaf: er zijn bepaalde jaren die bekend staan als ‘slechtere’ wijnjaren, zoals 2006 of 2017 voor de Bordeaux. Maar laat je hierdoor niet gek maken, dit zijn relatief goedkopere wijnen waar je zeker ook erg van kan genieten! Of zoals Niels het noemt: “value for money”.  

Oude takken of jonge stekkies

Niet alleen het wijnjaar maakt uit voor de smaak, ook de leeftijd van de druivenstokken maken een groot verschil. Château du Tertre laat dit zien in hun ‘Hauts du Tertre 2019’. Een wijn gemaakt van de jongere druivenstokken op de wijngaard. Proef deze naast een Grand Cru Classé (wijn van de beste en oudste druivenstokken van de wijngaard) en je begrijpt het verschil. De oudere druivenstokken geven namelijk een completer wijntje af met langere afdronk en diepere aroma’s. Maar dat betekent niet dat de een lekkerder is dan de ander! Het is en blijft een kwestie van smaak en gelegenheid.

 

Aroma's

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Volg ons op
instagram

andgrapesnl